Jan 20, 2011

嫌いだった植物。。。。。Blue Agave

今週ダディはメキシコからブラジルと出張でいません。
そうなると。。。どうしてもお夕飯が手抜きになります。
クリームシチュウーにロコモコ。
そして今夜はこれでした。
~本日のメニュー~
鮭のムニエル、ハッシュポテトとクリームスピナッチ添え
ストロベリースムージー


Daddy went to Mexico and Brazil this week.
Mommy prepared easy dishes for boys dinner.
Cream stew, Loco Moco....and today....
Salmon meuniere with hash brown and cream spinach.
Strawberry smoothie.








上の子がここ数日、若干風邪気味なので
ビタミンCを取るようにスムージーを作りました。
日本のイチゴのように甘くないので、今日はAGAVEで甘みを加えました。


Older boy has a slight cold.
Mommy want him to take a lot of Vitamin C and made smoothie.
Mommy used AGAVE to add sweetness.








AGAVE (竜舌蘭)は200種以上知られてる植物です。
メキシコを中心に米国南西部と中南米に自生するほか、
食用などにも栽培されています。
テキーラもAGAVEから作られます。
以前住んでいた家にも植わっていましたが
葉の先はとても鋭くて縁にもとげがあり、
ボーイズのバスケットボールに穴があくほど鋭く
けがをしたこともあるので、とても嫌でした。



AGAVE is a plant known  more than 200 kinds.
It grows wild in Mexico, South west America, and Latin America
and it is cultivated in food.
The tequila is made from AGAVE too.
It was planted in the house where we lived in last year.
The point of the leaf is very sharp 
and there are many stings on the edge of the leaf.
It was very sharp so as to tear a hole in boys' basketball.
Mommy got a cut, so she hated it.








しかし、メキシコのネイティブアメリカンは
酒やシロップ以外にも
石鹸、ペン、釘、針、織物用の糸、燃料、屋根材、建築材など
さまざまな物としてAGAVE を利用していたそうです。


However, Native American in Mexico used AGAVE to various things
Tequila, syrup.......soap, pen, nail, needle, coal, roof cover, building material.......etc








すごい植物ですね。

AGAVE is good at everything.

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